2011. július 26., kedd

Biztonság az alapoktól

Az IT rendszerek biztonsága kritikus pont egy vállalkozás életében.

A szakemberek általában a hálózatok és szerverek védelmére helyezik a hangsúlyt, ami persze nem elhanyagolandó, de korántsem elég.

Viszont kevés szó esik egy legalább ennyire fontos tényezőről, ami nem más mint a felhasználó.

Igen, kedves Felhasználó, Te vagy a leggyengébb láncszem. :)


Mégpedig azért, mert a felhasználó gyakran nem cselekszik tudatosan. Megnyit mindenféle e-mail mellékletet, rákattint mindenféle linkekre, és ami a legfontosabb, a felugró ablakokban megjelenő hibaüzenetek és engedély kérések reflexből kapják az "OK"-t.
És miután Ő maga ad engedélyt egy-egy kártékony kód futására a tudtán kívül, értetlenül áll a történtek előtt.
Hiszen van vírusírtó meg tűzfal is, miért nem végzi a dolgát? :)
Sajnos ez mind a tudatos PC és internethasználat hiányának következménye.

Erre kellő figyelmet és energiát kell fordítani, hiszen senki sem eme tudás birtokában születik, de mint minden, ez is tanulható.
Ellenben a cégek erre a témára csak nagyon kevés erőforrást, vagy egyáltalán semennyit sem fordítanak.
Pedig a mostanában divatos csapat építő tréningek és szakmai tovább képzések mellett legalább ugyanilyen figyelmet érdemelne a PC használat is.

Persze értem én, hogy Marika könyvelő, neki olyan továbbképzés kell. De Marika is PC-vel dolgozik. Elvégre autót sem vezet az, akinek nincs jogosítványa. :)

Nyilván mondjátok, hogy OK, de itt senki élete sem múlik azon, hogy Marika hogyan használja  számítógépét.
Élet éppen nem múlik rajta, de nagyon sok más igen. Hallott már valaki olyat, hogy Én nem tudom hova lett az a dokumentum, egyszer csak eltűnt, pedig Én oda mentettem...

Elárulhatom, hogy fájlok a gépről nem szoktak csak úgy eltűnni. Vagy nem is mentette, vagy törölte, esetleg felülírta egy üressel. Persze nem állítom, hogy szándékosan, csak tudatlanságból.

Az egyik személyes kedvencem:
A kolléganő e-mail mellékletből nyitotta meg a dokumentumot, majd el is kezdett rajta dolgozni. Kb 2-3 óra múlva megnyomta a "mentés" ikont (nem "mentés másként"), majd mint aki jól végezte dolgát, bezárta. Később kétségbeesésében rohant az informatikushoz, hogy nincs meg, pedig sürgős, és ő mentette is....

A következő történt:
E-mail mellékletből megnyitva a dokumentum szerkeszthető, de "mentés" gomb nem csinál semmit, még hibaüzenetet sem ad. Ilyenkor a "mentés másként" funkcíót kell használni ahhoz, hogy valóban mentsük, vagy szerkesztés előtt a merevlemezre menteni, és akkor már a sima "mentés" is működik.

A fenti példa is jól mutatja, hogy miért fontos a számítógép használatának oktatása.
A kolléganő azóta minden mellékletet először ment, sajnos azt is, ami a levelező szerver vírusvédelmén átcsúszott. :)

Nektek hány vírusfertőzésetek van egy évben? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése