2011. augusztus 3., szerda

Hatékony IT

Mitől hatékony?
Attól, hogy azt tudja, amit tudnia kell, és akkor amikor kell.

Munkámból adódóan látom, hogy a rendszerek nem elég hatékonyak. Ennek oka szerintem több tényező. Először is a rendszereket a megrendelők úgy kérik, hogy mindenféle, szerintük hasznos funkciót beépíttetnek, amikről később kiderül, hogy nem is olyan hasznosak. Másodszor, a rendszert használók rendszerint nem ugyan azok, akik ezt megrendelik, más szempontok alapján ítélik meg egy-egy funkció hasznosságát, vagy létszükségletét, továbbá tudás és/vagy kapacitás hiányában nem is használják azokat.

Nézzünk egy konkrét példát:
A megrendelő, vagyis a céget vezető személy, összeül a fejlesztőkkel, és átbeszélik a kötelező funkciókat, esetleg ötletelnek még egyéb "hasznos" dolgokat kitalálva. Ilyenek az értékesítést támogató funkciók, vevői visszajelzéseket kezelő modulok, kapcsolattartásra alkalmas felületek, további rengeteg "hasznos" funkció és mindenek előtt a vezetői információs interfészek. Ezek valóban mind fontos részei lehetnek egy jól működő rendszernek. Viszont nem a cégvezető fogja rögzíteni azt a rengeteg adatot, amiből utána mindenféle kimutatásokat szeretne nézegetni, és általában azoknak a személyeknek, akiknek dolgozniuk kell a szép új rendszerrel, egyáltalán nincs beleszólásuk annak fejlesztésébe, működésébe.
Az első pont tehát teljesül, megszületik az igény egy átgondolatlan, vagy nem eléggé átgondolt IT fejlesztésre.

A kivitelező általában valami kész megoldást próbál ráhúzni a megrendelő igényére, vagyis inkább a megrendelő igényét próbálja formálni az ő kész megoldásához, mivel nincs kapacitása az adott cég saját, egyedi, jól működő folyamatait támogató rendszer fejlesztésére. 

Ha viszont az első két probléma nem lép fel, akkor még mindig ott vannak a felhasználók, akikre ugyancsak erőforrást kell szánni, megtanítani őket a rendszer használatára, támogatni az első időszakban.

Mivel mind a három területen komoly hiányosságok szoktak lenni,  így aztán mindenki elégedetlen. A megrendelő azért, mert nem teljesültek az elvárásai. A felhasználó azért, mert nehézkes és bonyolult a rendszer használata. A fejlesztő pedig azért, mert problémás az ügyfél, lévén mindenért panaszkodik.

Mi lehet a megoldás?

Először a megrendelő részéről egy jól átgondolt igény, szem előtt tartva a bejáratott folyamatokat, és felhasználói igényeket. Persze biztosan vannak rossz szokások, amiket ilyenkor ki lehet javítani. De ami lényeges kérdés, biztos szükség van minden funkcióra? Biztos, hogy meg akarjuk duplázni a felhasználók munkáját? Talán kezdetnek elég lehet az alap funkciókat kivitelezni, majd ha elég hatékonyak, akkor a többi hasznos modult szépen hozzáadagolni. Annál is inkább, mert így nem kell egyszerre sok pénzt kiadni egy nagy, komplex rendszerért.

A kivitelező részéről hajlandóság az egyedi igények kiszolgálására. Itt nem arra gondolok, hogy a nulláról kellene kezdeni a fejlesztéseket, ha egyébként van egy kész megoldása, ami hetven százalékban lefedi az elvárásokat, hanem hajlandóság (ez többnyire a kapacitáson is múlik) annak a harminc százaléknak a fejlesztésére.

Ha minden feltétel megfelelő, akkor mindenki jól jár. A megrendelő látni fogja, hogy valóban több vásárlói igényt tud kielégíteni egy gördülékenyen és egyszerűen(!) működő rendszerrel, és jó referencia lesz a fejlesztőnek, nem utolsó sorban pedig újra hozzá fog fordulni, ha aktuálisan valami bővítésre van szüksége, például a megnövekedett ügyfél adatbázis kezelésére egy az ő rendszeréhez illeszkedő CRM modulra. :)

A ti rendszereitek megfelelő hatékonyságúak?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése