2012. augusztus 31., péntek

Termékképek automatikus feltöltése VirtueMart webáruházba

Előző bejegyzésem arról szólt, hogy hogyan is sikerült a számlázó-készletnyilvántartó programot egy kis trükközéssel összekötni a webáruházzal.

Most következik a folytatás, ugyanis ezzel nincs vége a történetnek, elvégre mit ér egy webáruház termékképek nélkül.

Ugye a problémát az okozta, hogy nagy mennyiségű terméket kellett feltölteni, ami kézzel igen csak sokáig tartana. Képekből viszont még több van, ugyanis egy-egy termékhez az esetek többségében több képet is szeretnénk feltölteni.

Ennek a megoldására egy újabb windows program és egy újabb webservice készült, amelyek segítségével leegyszerűsödik és felgyorsul a képek beillesztése a webáruházba.

No nem kell egy gombnyomásos varázslatra gondolni, az előkészítő munka itt is az emberre hárul. A képeket szét kell válogatni és egy megfelelő könyvtár struktúrában elhelyezni, vagyis a cikkszámot viselő könyvtárba belemásolni a termék képeit. De ez nem annyira megterhelő, hiszen a képeket amúgy is szét kellene válogatni termékenként, ha eleve nem így volnának. A program pedig ezeket a könyvtárakat végigjárva a képeket elküldi a webservice-nak, amely szépen a megfelelő termékhez párosítja azokat.

Felmerül a kérdés, hogy ennek mi haszna, hiszen a termékek képeit fel lehet tölteni egyesével is, és ha már úgyis hozzányúlunk, hogy szétválogassuk őket, akkor akár egyúttal fel is tölthetjük a termék adatlapra.
És valóban.
Csakhogy a VirtueMart termékeinek kezelése egyáltalán nem kényelmes és gyors, így egy termékhez feltölteni akár csak három képet sokkal tovább tart, mint a saját gépünkön például Total Commander segítségével szeparálni azokat.
Több ezer termék esetén pedig ez a művelet egyenesen rémálom.

Mindezek ellenére a megoldásnak gyakorlati haszna valóban csak akkor van, ha egyszerre kell sok képpel dolgoznunk, például amikor indítjuk a webáruházat és feltöltjük termékekkel. Később, amikor csak egy-egy újabb termékünk van, ahhoz a képeket természetesen nem megterhelő kézzel feltölteni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése