2012. október 28., vasárnap

PrestaShop és Számlázó

Egyre nagyobb az érdeklődés a piacon a számlázó rendszerek és online értékesítés felületek összekapcsolása iránt, amit mint már kiderült nem csak a sokmilliós ERP rendszerekkel lehet kivitelezni.

Így most beszámolhatok egy PrestaShop és egy számlázó program összekapcsolásáról.
A számlázó program nevét ismét direkt hagyom ki, de egy kicsit kitérünk rá, és a képességeire.

Tehát a számlázó program egy úgynevezett desktop program, ráadásul a régebbi fajtából, vagyis semmi különös, és ráadásul viszonylag elavultnak mondható adatbázis motort használ, aminek a legfrissebb kiadása 2007-ből származik. A programunk egy kiegészítő segítségével képes adatokat exportálni CSV file-okba. Hagyományosan úgy szokták megoldani ezeket az összekapcsolásokat, hogy a webshop adatbázisába valamilyen módon megkísérlik ezeknek a CSV file-oknak a tartalmát betuszkolni. De ugye ez nem túl kifinomult módszer és legtöbbször csak próbálkozás szintjén marad.

A megoldás ebben az esetben a következő két lépésből áll:
1. Készült egy program windowsra, amely kiolvassa a számlázó adatbázisából a megfelelő adatokat, és azt elküldi a webshop mellett futó webservice-nak.
2. A webservice fogja a kapott adatokat és elhelyezi a webshop adatbázisának megfelelő tábláiba.

Ezzel kész is volnánk...
Nem kell CSV file-okat készítenünk, és azokat valahogy beolvastatni a webshoppal, akár naponta többször, és legfőképpen nem kell kézzel adminisztrálnunk a webshopban is az offline értékesítések során végbement készletváltozásokat, vagy az esetleges áremeléseket. A program futása továbbá automatizálható, így akár időzítve futtathatjuk akár 5-10 percenként, így még pontosabb szinkronban tartva az online és offline készleteket, árakat.

Fontos megjegyeznem, hogy ebben az esetben hozzáférhető volt a számlázó program adatbázisa, így az futásidőben, emberi beavatkozás nélkül szinkronizálható a webshoppal.
Ez további lehetőségeket nyit. A webshop rendelései és akár a vásárlói is automatikusan bekerülhetnek a számlázó adatbázisába, így ezen a téren is rengeteg adminisztratív munka spórolható meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése